Aan tafel

------------------------------------------------------------------------------------------------- 
ARTISJOK SALADE
Fris, past het beste bij een maaltijd die niet al te heftig van smaak is!

Nodig: artisjokharten, (verse) parmezaanse kaassnippers, groene (knoflook) olijven, rucola, geroosterde pijnboompitjes/ en amandelen, goede extra vierge olijfolie, peper en zout.

De foto van deze lekkere salade staat in de 'VALENTINES DAY' post. Mijn voorkeur gaat (altijd) uit naar knoflook olijven, en in dit geval kon dat omdat we allebei knoflook aten. Maar heb je de volgende dag een interview of een romantische eerste date, ga dan voor olijven in kruiden of pittige olijven. 

1. Laat de artisjokken uitlekken en doe ze daarna in een saladeschaal. 
2. Hetzelfde doe je met de olijven, laat de overtollige olie eraf lopen voor je ze bij de artisjokharten in de schaal doet.
3. Strooi er wat Parmezaanse kaas snippers over en ook de rucola, maar doe daar rustig mee want het zijn allemaal heel aanwezige smaken, het is meer voor de kleur. 
4. Beetje peper, beetje zout erover en wees niet te zuinig met de geroosterde nootjes; die maken het recept!

Eet smakelijk!

------------------------------------------------------------------------------------------------- 
MINI QUICHE (vegetarisch)
Dit kan eigenlijk met alle soorten groente die je nog in huis hebt, en voor de vleesliefhebbers kun je er hamblokjes of spekjes doorheen doen.

Nodig: bekertje cremé fraîche - 1 ei p.p - teentje knoflook - peper en zout - olijfolie - broccoli - rode paprika - champignons - 1 uitje - courgette - bladerdeeg - eventueel pijnboompitjes of walnoten - taartvorm - oven



1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat het bladerdeeg ontdooien.
2. Snijd dan broccoli in kleine stronkjes en zet op in een pannetje met water en wat zout. Prik er af en toe in om te kijken of het al gaar is.
3. Snijd intussen de paprika, champignons en courgette in blokjes en snipper het uitje. Bak dit allemaal tegenlijk in een pan met wat peper en zout.
4. Maak ondertussen het quiche mengsel van creme fraiche, het ei, peper, zout en het uitgeperste teentje knoflook. Klop het door elkaar met een vork of garde. 
5. Vet de taartvorm in met olijfolie en bekleed het met het bladerdeeg. Prik hierna met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
6. Giet de broccoli af en leg de stronkjes op de bodem van de taartvorm. Als andere groenten ook gaar zijn, schep je deze over de broccoli als 2e laag. 
7. Giet hierna het creme fraiche/ ei-mengsel over de groente tot ze nét niet onder staan. Eventueel de nootjes er overheen. Zet de quiche dan in de oven.

Het duurt meestal tussen de 25 - 35 minuten tot het gaar is, afhankelijk van de grootte van je taartvorm en de dikte van je creme fraiche/ ei-mengsel. Wanneer de bovenkant een goudbruine gloed krijgt is je quiche klaar! 

------------------------------------------------------------------------------------------------- 



SCONES
Veel lekkerder dan die uit een pak, en heel makkelijk om te maken!

Nodig: - 250 gram zelfrijzend bakmeel - 4 theelepels bakpoeder - 65 gram koude boter, in blokjes - 65 gram witte basterdsuiker - 125 ml melk - bakpapier - zout - oven

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Meng het bakmeel, bakpoeder en een snufje zout en voeg de boter toe. Meng het met je handen tot een fijn kruim.
3. Voeg suiker toe en 125 ml melk en kneed het tot het een samenhangend deeg vormt.
4. Bestuif een snijplank/ aanrecht met bakpoeder en rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is. (vorige keer had ik geen deegroller en drukte ik het deeg met een snijplank plat, werkt prima! Fles limonade of zoiets kan ook!)
5. Steek het deeg uit met een glas dat een doorsnede heeft van ongeveer 5 cm.
6. Leg de rondjes op de bakplaat en bestrijk met melk.
                                                      7. Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Clotted cream
Klop 125 ml slagroom lobbig met een mixer of garde, en meng het met 1 bankje mascarpone.

Lekker om te eten met (aarbeien)jam of Lemon Curd van de Albert Heijn of de Bakkerswinkel.


------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Dit kan iedereen maken: PASTA MET SPEK, CHAMPIGNONS EN GORGONZOLA
Super simpel, super lekker!

Nodig: - Pasta, bijvoorbeeld penne - Olijfolie - Katenspek - 1 pakje gorgonzola - 1 grote ui, gesnipperd - Bakje champignons - kookroom - peper, zout, knoflook - Walnoten - Rucola

1. Zet water op voor de pasta en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snipper de ui, snijd de champignons in vieren en de katenspek in reepjes van ongeveer 2 centimeter.
3. Verhit de olijfolie in de pan, pers knoflook en voeg deze toe samen met de ui, champignon en het katenspek. Doe ook het peper en zout erbij.
4. Bak alles op middelhoog vuur, wanneer de ui zacht is kun je er van uitgaan dat alles gaar is. Nu doe je de gorgonzola bij de groenten in de pan. Het is gemakkelijker wanneer je de gorgonzola van tevoren in grove stukken snijd, dan smelt het gemakkelijker.
5. Voeg de kookroom toe om er een goede saus van te maken.
6. Giet de pasta af en doe de pasta in de pan met de saus, strooi op het laatst de walnoten erdoor.

(Walnoten en rucola zijn niet persé nodig voor dit gerecht, kan ook zonder!)
Leg wat rucola op je bord en schep de pasta er over.

Eet smakelijk!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SAMBAL GORENG TELOR MET TOEMIS BOONTJES (vegetarisch)
Eieren in kokossaus met gesmoorde ketjap boontjes 
Wanneer je alle kruiden voor dit gerecht in huis hebt is het een heerlijk indonesisch low-budget gerecht. Goedgekeurd door een échte Indo, mijn opa.

Voor 4 personen:
Nodig:
- (pandan) rijst - 3 eetl. zonnebloemolie - 8 eieren - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 2-3 eetl. sambal oelek (ik vervang soms 1 eetlepel sambal oelek door sambal badjak omdat ik deze lekkerder vindt en minder heet is, maar met alleen sambal oelek is het ook goed te doen!) - 2 laurierblaadjes - Stukje (2-3 cm) verse gember - 1 eetlepel basterdsuiker - 1 blik kokosmelk - 1 potje gefrituurde uitjes

Voor de ketjap boontjes:
- 2 eetl. zonnebloemolie - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 500 gr. sperziebonen - 1 theel. gemberpoeder (djahé) - 3 eetl. ketjap manis - 1 theel. sambal oelek - Citroensap (uit flesje of vers)

En om het helemaal af te maken:
- 1 komkommer - Yoghurt - Peper, zout - Banaan (2 voor 4 personen) - Kroepoek

1. Zet water op voor de rijst, eieren en voor boontjes.
2. Kook de rijst. Verhit voor de sambal goreng telor 2 eetlepels olie en bak hierin  de gekookte eieren totdat er een lichtbruin velletje ontstaat. Schep ze uit de pan en zet ze apart. Check ondertussen of de boontjes gaar zijn en giet deze af.
3. Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek (/badjak). Voeg laurierblaadjes, gember, suiker en kokosmelk toe en breng de saus al roerend aan de kook. Voeg de eieren toe en zet op een laag vuurtje.
4. Verhit intussen voor de toemis boontjes 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de boontjes, gemberpoeder, ketjap manis en sambal oelek toe.

(en eventueel als je de gebakken banaan er ook bij wilt)
- boter in een koekenpan verwarmen, banaan in de lengte en breedte door midden en eventjes bakken in de pan.
- sausje maken van yoghurt, peper en zout. Komkommer raspen (bijv. in plakjes) en deze door het yoghurtmengsel mengen.

Et voila! Een kleine rijsttafel.
Zet alles wat je gemaakt hebt op tafel en laat iedereen z'n eigen bord opscheppen.

Eet smakelijk!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Dat iets uit een potje toch zo lekker kan zijn...
Eigenlijk eet ik nooit saus uit een potje wanneer het ook maar enigszins mogelijk is om het zelf te maken, maar deze Lemongrass Chili van Conimex is écht heel erg lekker! Laten we dit gerecht de volgende naam geven:

LEMONGRASS NOODLES MET KIP, MANGO EN CASHEW NOTEN
Geïnspireerd door Jamie Oliver (The Naked Chef is terug) en met aanpassingen van m'n neef, tevens huisgenoot, Bart.



Nodig:
-  Noodles (de dunne) - Cashew noten - Verse mango - Conimex Lemongrass & Chili woksaus - Voorgesneden óf verse wokgroenten (bijv. rode ui, champignon, taugé, sugarsnaps) - Kipfilet - 1 Blik kokosmelk - Knoflook - Olijfolie - Zout - (eventueel nog komkommer en/of bosui toevoegen, net wat je lekker vindt!)

1. Zet water op voor de noodles.
2. Schil de mango en snij hem in dunne repen. (Wat over is kun je voor een eventueel toetje gebruiken!)
3. Snijd de kip in stukjes en wok deze in de pan met flink wat olijfolie, knoflook en een scheut van de Conimex woksaus, wanneer de kip gaar is:
4. Doe de groenten erbij, wok op hoog vuur.
5. Doe de noodles in het kokende water, deze hoeven meestal maar 4/5 minuten.
6. Giet een flinke scheut kokosmelk bij de groenten en doe er nog wat van de woksaus bij.
7. Giet de noodles af, schep ze op een bord met de groenten, de mango en de cashew noten.

Eet smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Mijn oma's...
RISOTTO MET POMPOEN EN PADDESTOELEN (vegetarisch)
en spitskool salade

Nodig:
- Paddestoelen-mix - Pompoen - 1 Rode ui - Pak risotto - 1 Tuinkruiden bouillonblokje - 1 Glas droge witte wijn - Provencaalse kruiden - 2 Laurierblaadjes - Peper, zout + knoflook

1. Bak de paddestoelen met de ui, knoflook en pompoen.
2. Maak intussen de risotto volgens de aanwijzingen op de verpakking.
! Wanneer je voor het eerst de risotto-rijst moet afblussen doe dit dan niet met de bouillon maar met de witte wijn.
3. Schep na de witte wijn ook de groenten erdoor en breng de risotto op smaak met peper en zout.

Spitskoolsalade
Nodig: - 1 (halve) spitskool fijngesnipperd - 1 Appel in kleine blokjes - Walnoten - Rozijnen - Dressing van: Crème fraîche, yoghurt, mosterd, citroensap, peper + zout)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

De áltijd goede...
QUICHE MET SPINAZIE EN BLAUWE KAAS (vegetarisch)
Gemakkelijk om te maken en is heerlijk met een salade waar een appeltje doorheen zit!

Nodig:
- Hartige taart deeg (diepvries) - Veel verse spinazie - 2 Tomaten - Walnoten - Eieren (ik reken altijd 1 ei per persoon) - 125 ml Slagroom - Peper + zout + knoflook - Bleu D'auvergne 50+ kaasje (maar kan elke blauwe kaas zijn die je lekker vindt) - Olijfolie

Voor de salade:
- Gemengde bladsla - Rauwkost met bijv. appel en druif

Eerst de oven voorverwarmen op 200 graden, dan:
1. Laat het bladerdeeg ontdooien en in ingevette ovenschaal leggen.
2. Verse spinazie laten slinken en doe die dan ook in de ovenschaal.
3. Maak een mengsel van de eieren, slagroom, peper, zout en knoflook.
4. Tomaat in stukjes en over de spinazie in de ovenschaal leggen.
5. Doe dan het ei-slagroom mengsel erover heen.
6. Brokkel de blauwe kaas erover en strooi de walnoten erover.
7. Ongeveer 40 minuten in de oven! (Kijk op de verpakking van het deeg hoe lang het in de oven moet)
8. Maak in de tussentijd de salade.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten